Dapur@IbuCergas.com

roti bun beruang comel 0

Roti Bun Beruang Tanpa Telur

ShareGian meroti. Walaupon tak ada breadmaker. Fuh, memang exercise tangan sungguh menguli. Resepi ni tanpa telur, tapi memang lembut. Anak saya yang allergik telur tu sungguh approve dan bangga benor beritahu teachers kat sekolah kata mama dia buat. Terharu mak nak. Resepi ni...

1 2

Cara Buat Japanese Cream Puff Mudah Dan Cepat

ShareSaya teramat suka kuih ni. Cream puff namanya. Ada yang version Japanese Cream puff. Yang Japanese ni ada seakan lapisan kerak rangup di bahagian atas. Dulu awal-awal buat asyik fail sokmo. Lepas naik, kecut balik. Tak rangup pulak tu. Sebabnya, pengalaman la yang...

2015-09-25 14.08.35 14

Rahsia Mendapatkan Kedut Pada Brownies Kedut

ShareNah, tak sangka eksiden mendapatkan kedut pada brownies kali lepas, mendapat sambutan ramai. Alhamdulillah. Siap ada yang berniaga dah dengan resepi tersebut. Resepinya ada di SINI >> BROWNIES KEDUT. Cuma disebabkan saiz loyang tu kecik je, 8 x 8 inci, kesian pulak pada...

2015-05-10 06.29.42 1

Baked Oreo Cheesecake

ShareCheesecake, kalau gabung dengan Oreo memang berdosa besar! Berdosa pada badan sebab nanti tak boleh stop makan!!!  Resepi ni adalah resepi yang saya jual. Ahamdulillah bertambah koleksi resepi yang telah dicuba. Memang seronok. Maklumlah baker picisan macam saya ni kena banyak belajar sendiri. Dari...

semperit susu 9

Semperit Susu Gebu, Enak, Rangup

ShareSaya jarang sekali buat kuih raya. Sebabnya buat kuih ni memang leceh. Kene layan sebiji-sebiji kuih tu macam tuan puteri, kene hadap sebiji demi sebiji untuk kuih tu tampak cantik menarik. Mak aih, ibucergas memang jadi tak cergas dibuatnya. Buat kek jauh lebih senang...

resepi congo bar yang sedap dan simple 9

Resepi Blondies Congo Bar Yang Sedap!

Share Rasanya tak lembut sangat macam kek, tak lah keras macam biskut. Tapi antara dua tu lah rasanya. Ada orang panggil brownies, ada orang panggil blondies, ada orang panggil Congo Bar. Entah laaa… kita ikut jek. Yang penting sedap!!!  Kalau ikutkan resepi asaldi...

Brownies coklat kedut yang sedap mudah 27

Resepi Brownies Kedut Sedap Dan Mudah

ShareYaaaa.. kegatalan tangan sudah bermula! Masa untuk membaking sesuatu untuk mengubat stress dan emosi. Hahahahah . Suka lah saya ada hobi baking ni. Suka makan, suka tengok gambar, dan suka beri orang makan. Maka ramailah yang jadi food tester saya. Wakakakak. Saya tau ia...

Screenshot 2015-04-24 02.50.52 2

Kek Keju Coklat Marmar

ShareDah 2 kali dah buat resepi ini. Recomended sangat-sangat!! Lagi-lagilah untuk minum-minum petang. Kadang kita tak perlukan pon kek yang manis-manis dan rumit dengan topping-topping segala. Kita nakkan minum petang ringan yang ngap ringan jek dalam mulut dan tak muak. Mula-mula buat kek...

vNayBB8fq_qPRzpMifLxKt3gppkbtDpVJzw7jLYXlKg-horz 1

Kek Pecan Hazelnut Butterscotch Cake

ShareKek yang lama dah masuk perut, tapi tertunggak entry. Kena simpan untuk rujukan masa hadapan. Hehehehe. Kek ini kalau ikutkan resepi asalnya, macam terlalu sangat manis. Bila saya dah kurangkan gula pon masih lagi manis. Fuh fuh.. memang seriously sedap sangat, cuma manis!!!...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...