Dapur@IbuCergas.com

IMG_6425 10

Resepi Roti Wholemeal Gebu Gebas Dan Mudah Guna Breadmaker

ShareLink Resepi sebenarnya olahan Mimi >> Klik sini  Tapi itu pun beliau tak gunakan semua tepung wholemeal. Dan beliau sebenarnya olah resepi tu dari roti putih yang guna teknik Tang Zhong ni >> Roti Putih Gebu Dengan Teknik Tang Zhong.  Instead of guna 2 + 1/2...

IMG_5916 (1) 0

Resepi Roti Putih Loaf Tanpa Gula

ShareKali ni saja nak tunjukkan hasil eksperimen buat roti tanpa gula. Sebenarnya resepi roti putih ni sama je dengan yang sebelum ni >> Homemade Roti Putih Yang Sedap. Tapi sebab haritu baru je beli pengganti guna (namanya Eryhtritol (boleh baca di link ini...

IMG_5716 2

Resepi Biskut Coklat Chip Wajib Disimpan

ShareDah banyak sangat dah try Biskut Coklat Chip yang ada banyak kat internet. Sedap memang sedap tapi masih lagi rasa kurang ‘ummmph’ dan kurang mengancam. Sehinggalah saya jumpa 1 resepi yang saya rasa memang terlampau sedap dan terlampau senang. Dan saya pun risau...

2016-12-13 18.03-horz 0

Roti Bun Sosej Yang Gebu Montel

ShareHaaa, montok tak?. Senang jek sebenarnya resepi roti bun sosej ni. Basically semuanya menggunakan resepi bun basic jek. Mana-mana resepi pon boleh guna. Nak pakai resepi yang ade softener ke, tak nak pakai pon boleh jek. Sebab yang menjadikan roti gebu dan lembut...

bun-pandan-gebu 0

Bun Pandan Gebu Gebas – Resepi dari Kelab Roti

ShareCantik kan gambar-gambar tuan punya resepi ??. Menarik sangat-sangat. Kalau nak tengok gambar satu persatu, boleh klik link kat bawah ni. Ia nya dalam group Kelab Roti. Boleh la mohon untuk join masuk. Sebab ada banyak tips menarik dalam tu? https://www.facebook.com/groups/KelabRoti/permalink/986842814774954/ Bahan-bahan Resepi...

roti sarang lebah, roti bun manis, resepi bun mudah 23

Resepi Asas Roti Yang Mudah Dan Gerenti Jadi

ShareDah lama dah sebenarnya meroti. Dari roti keras kedegang, kepada roti yang gebu. Bahan terpenting adalah “kerajinan”, “tak putus asa” dan “telan jek la kalau takjadi pun”. Ahahahhaahahaahah!!! InsyaAllah nanti lama-lama jadilah roti tu. Buat roti ni seronok sebab kita tau apa bahan nak...

2016-01-12 07.31-horz 9

Homemade Roti Putih Yang Sedap Menggunakan Bahan Paling Simple

ShareTergoda dengan roti ni sebab baca blog NasiLemakLover.blogspot.com. Cantik-cantik sangat gambar dia ambil. Dulu roti beruang untuk Iman pon ambil dari blog dia jugalah. Dari dulu lagi teringin nak buat roti sendiri. Tapi sebab dok pikirkan banyak resepi kat luar sana yang ada...

roti bun beruang comel 0

Roti Bun Beruang Tanpa Telur

ShareGian meroti. Walaupon tak ada breadmaker. Fuh, memang exercise tangan sungguh menguli. Resepi ni tanpa telur, tapi memang lembut. Anak saya yang allergik telur tu sungguh approve dan bangga benor beritahu teachers kat sekolah kata mama dia buat. Terharu mak nak. Resepi ni...

1 4

Cara Buat Japanese Cream Puff Mudah Dan Cepat

ShareSaya teramat suka kuih ni. Cream puff namanya. Ada yang version Japanese Cream puff. Yang Japanese ni ada seakan lapisan kerak rangup di bahagian atas. Dulu awal-awal buat asyik fail sokmo. Lepas naik, kecut balik. Tak rangup pulak tu. Sebabnya, pengalaman la yang...

2015-09-25 14.08.35 19

Rahsia Mendapatkan Kedut Pada Brownies Kedut

ShareNah, tak sangka eksiden mendapatkan kedut pada brownies kali lepas, mendapat sambutan ramai. Alhamdulillah. Siap ada yang berniaga dah dengan resepi tersebut. Resepinya ada di SINI >> BROWNIES KEDUT. Cuma disebabkan saiz loyang tu kecik je, 8 x 8 inci, kesian pulak pada...

2015-05-10 06.29.42 1

Baked Oreo Cheesecake

ShareCheesecake, kalau gabung dengan Oreo memang berdosa besar! Berdosa pada badan sebab nanti tak boleh stop makan!!!  Resepi ni adalah resepi yang saya jual. Ahamdulillah bertambah koleksi resepi yang telah dicuba. Memang seronok. Maklumlah baker picisan macam saya ni kena banyak belajar sendiri. Dari...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...