Category: Kek

1 4

Cara Buat Japanese Cream Puff Mudah Dan Cepat

ShareSaya teramat suka kuih ni. Cream puff namanya. Ada yang version Japanese Cream puff. Yang Japanese ni ada seakan lapisan kerak rangup di bahagian atas. Dulu awal-awal buat asyik fail sokmo. Lepas naik, kecut balik. Tak rangup pulak tu. Sebabnya, pengalaman la yang...

vNayBB8fq_qPRzpMifLxKt3gppkbtDpVJzw7jLYXlKg-horz 5

Kek Pecan Hazelnut Butterscotch Cake

ShareKek yang lama dah masuk perut, tapi tertunggak entry. Kena simpan untuk rujukan masa hadapan. Hehehehe. Kek ini kalau ikutkan resepi asalnya, macam terlalu sangat manis. Bila saya dah kurangkan gula pon masih lagi manis. Fuh fuh.. memang seriously sedap sangat, cuma manis!!!...

2015-01-24 07.20.58 0

New York Cheesecake yang So Cheezy!!

Share Alkisahnya, ternampak iklan kat mana tah pasal New York Cheesecake ni. Terus terasa meliur-liur laaaa air liur ni. Hahaha. Saya nakkan Cheesecake yang betul-betul cheezy. Yang penuh dengan cheese, dan saya juga tahu harganya tak berapa nak murah. Kalau kek lama kat...

myu09l94-QVHM72aozIrNqK8fdUCrv8ZV5cSvCJElzc 6

Kek Pisang lembut Dan Moist (Moist Banana Cake)

ShareHaritu ade beli pisang berangan buat makan. Biasanya pisang kat Shah Alam ni agak mahal compare di Meru. Tapi apakan daya, bila tekak nak pisang, tak leh tunggu dah. Beli aje lah di Shah Alam. Kemudian biasanya beli memang batak, beli sekali banyak....

IMG_0477 0

Homemade Resepi Pan Release – “Goop”

ShareSaya jumpa resepi ini kat blog I am Baker. Memang rasa best gila pakai resepi pan release ini. Tak payah pakai lagi baking paper. Tak payah lagi dok grease loyang kek. Kek cantik sangat tanggal dari loyang dan sangat mudah tanggal dari loyang....

2014-12-08 19.19.44 0

Chocolate Moist Cake with Filling Rainbow Buttercream

ShareWarning/Disclaimer: Dalam entry ini mengandungi pewarna makanan yang dibenarkan. Walaubagaimanapun, untuk anak-anak yang allergy, dan ibu yang mementingkan natural food, mungkin tatacara resepi ini tidak sesuai untuk anda. Salam sayang semua. Kali ni saya nak share resepi buttercream mudah dan step by setp...

2014-11-22-17.28-tile-1024x681 3

Egg Yolk Sponge Cake – Kek Sponge Guna Telur Kuning

ShareUnbelievable!! Marveles ! Fantastic dan Bombastic! Siapa sangka guna kuning telur pon boleh jadi kek sebegini. Membuatnya pon senang jek. Lagi-lagi lah kalau ade stand mixer. Ala, x perlu yang mahal-mahal pon. Yang murah punya pon ok. Mixer cake saya cume berharga RM160...

2014-11-17-11.55.02-768x1024 0

Eggless Fruit Muffin Yang Sedap, Tak Carik Lain Dah!

ShareMisi pencarian Eggless Muffin berakhir!! Maklumlah untuk Husnul Iman yang allergik telur dan gandum. Sekarang ni alhamdulillah gandum Iman dah boleh tolerate dah. Cuma pengawet masih boleh jadikan Iman lelah dan batuk tanpa henti. Jadi macam mana pon snack Iman masih kena homemade....

2014-10-07-22.27.05 0

Victoria Sandwich Cake With Swiss Meringue Buttercream

Share Yuuhuu.. kek yang tengah pemes sekarang ni. Sebelum saya terlupa resepi ni, baik saya post entry ni sebagai simpanan saya. Sebab saya suke resepi ni buat masa ni. Tak manis sangat dan tekstur pon ok bagi saya.  Dah lama da teringin nak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...