Egg Yolk Sponge Cake – Kek Sponge Guna Telur Kuning

Unbelievable!! Marveles ! Fantastic dan Bombastic! Siapa sangka guna kuning telur pon boleh jadi kek sebegini. Membuatnya pon senang jek. Lagi-lagi lah kalau ade stand mixer. Ala, x perlu yang mahal-mahal pon. Yang murah punya pon ok. Mixer cake saya cume berharga RM160 lebih jek. Hehhehehee.  :mrgreen: Kek ni tak ada rasa lemak, sebab memang langsung tak ade minyak ataupun butter. Kalau ade butter, memang rasa lemak sedap gitu. Opkos la bagai pure butter kan.

Tapi alhamdulillah kejadian kek ni sangat cantik naik. Menakjubkan meskipon bahannya cuma putih telur, gula dan tepung. Jom tengok.

 

 

 

Egg Yolk Sponge Cake – Kek Sponge Guna Telur Kuning
Sumber: Kusinera Davao
Bahan-Bahan:

 

1 2/3 cups all-purpose flour
1 1/2 teaspoons baking powder
 1/2 teaspoon salt
 3/4 cup egg yolks, about 12 eggs
 1 whole egg (saiz A)
1 1/2 cups white sugar
2 teaspoons vanilla extract
3/4 cup boiling water

<

Langkah-langkah:

  1. Ayak tepung, baking powder dan garam
  2. Pukul kuning telur dan sebiji telur selama 5 minit sehingga isipadunya bertambah sekali ganda.
  3. Tambahkan gula sedikit demi sedikit (pukul guna kelajuan perlahan). Setelah semua gula dah masuk, tukarkan kepada kelajuan tinggi sehingga 10 minit lamanya. isipadu adunan akan sangat meningkat dengan banyak. Warnya juga agak pucat.
  4. Masukkan esen vanila.
  5. Panaskan oven pada suhu 160C
  6. Masukkan sedikit demi sedikit tepung ke dalam adunan. Gunakan kaedah kaup balik. Buat sehingga semua rata.
  7. Masukkan air panas ke dalam adunan dan kaup balik rata.
  8. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dan digriskan. Bakar selama 50 – 60 minit atau sehingga masak.
  9. Bila dah masak, terbalikkan dan biarkan sejuk sebelum keluarkan dari loyang.

 

Selamat mencuba~!! Lepas ni dah tak buntu dah nak baut ape dengan banyak-banyak egg yolk. Selain dari buat Creme Brulee, boleh buat kek Egg Yolk Sponge Cake ni. Sesuai sangat kalau letak perasa oren atau strawberri. Yummy.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like...

3 Responses

  1. Buat Wanita says:

    First time tengok kek span guna telur kuning. Pernah cuba buat sekali, guna telur putih, tapi tak jadi span sangat, macam kek biasa je, cuma lembut sikit :p

  2. Kak Long says:

    Kalau kukus blh x? Takde oven?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>