Dapur@IbuCergas.com

Red Velvet Cake – Thanks Kak Yah 0

Red Velvet Cake – Thanks Kak Yah

Share Dah lama dah tak buat Red Velvet Cake (eh… baru bulan lepas kot?). Kek ini tetap di hatiku. Memang  kalau ikutkan hati, nak sentiasa ada stok cake ni. Tapi tak boleh. Memang setakat ni tak de effect apa2 pada badan saya makan...

Cerita Cheesetart Lagi – Thanks Sabrina 0

Cerita Cheesetart Lagi – Thanks Sabrina

Share Salam. Seronok juga berblogging kan? Mana sangka tiba-tiba jumpa balik kawan zaman muda mudi dahulu. Sabrina kawan sekolah rendah saya semasa darjah 3 kalau tak silap. Huhu. Lama sangat2 tak jumpa. Siapa sangka Sabrina baca blog saya, kemudian terus tertarik dengan cheesetart...

P1070934a 0

Butterfly Rainbow Cupcake

Share Saja gatal tangan nak buat sesuatu untuk melawat Adam, anak susuan saya. Tak sedap rasanya kalau tak bawak apa2.  Since semua bahan memang ada, saya buat jek la. Resepi saya tetap ambil dari Whisk Kid. Cuma saya buat setengah adunan sahaja. Itu...

Ketagih Buat Cheese Tart 4

Ketagih Buat Cheese Tart

Share Sudah! Bila dah mula buat, dan menjadi pula, jadi ketagih dibuatnya. Ketagih nak buat lagi, dan ketagih nak makan lagi. Mula-mula saya tibai je pakai loyang cupcake kecik2 untuk jadikan mould cheese tart. Tapi rasanya tebal sangat2. So, memaksa juga diri membeli...

Homemade Lamb Chop + Coleslaw + Whipped Potato 3

Homemade Lamb Chop + Coleslaw + Whipped Potato

Share Kawan lama yang baru sahaja menjadi pengantin baru mahu datang ke rumah! Wah, memang nak kena celebrate nih. Maklumlah, pergi ke kenduri kahwin mereka pun, tak dapat sembang banyak dan mereka juga sedang sibuk dan kalut. Sediakan hadiah pun angpow cuma sebab...

My 1st Cheese Tart 0

My 1st Cheese Tart

Share Wah….cheese tart sendiri yang pertama. Tak susah pun buat. Cuma lari tang sana sikit, tang sini sikit. Saya tak punya loyang khas untuk cheese tart. Cuma ada loyang kecik2 ni sahaja. Oklah, jadilah. Kalau dah cantik,  ada alasan nak beli loyang tart...

Kek Coklat Pisang 0

Kek Coklat Pisang

Share Hujung minggu memang pulang ke Meru melawat Mama. Sekali Mama bagi pisang banyak gila~!! Wallah~! Pisang tanam depan rumah je. Sampai monyet2 depan rumah pun dah tak lalu nak makan dah. Lepas buang kulit segala, sekilo saya gunakan untuk buat Jompot Pisang....

P1070645a 19

Rainbow Cake with Italian Meringue Buttercream

Share Vavavava…….tahun baru dimulakan dengan menampahkan berat badan ya. Kalau sebelum ni saya buat Rainbow Cake dengan Buttercream biasa, kali ni gatal tangan nak buat Italian Meringue Buttercream. Modal banyak sikit laa…maklumlah, banyak betul guna putih telur ni. Habis, kuning telurnya nak buat...

Selamat Bertunang Fahmi & Azmah 0

Selamat Bertunang Fahmi & Azmah

ShareAzmah mahukan RVC yang simple sahaja deconya. Dan temanya Hitam Putih. Hah sudah. Amator macam saya ni terkial-kial lah nak buat macam mana untuk warna hitam. RVC kan warna merah.  Rasa macam menyalahi adat pon ada. Hihi. End up, saya guna jek chocolate...

Carrot Cake buat Kak Sida 0

Carrot Cake buat Kak Sida

Share > Terima kasih Kak Sida buat makan-makan untuk kami. Hehe. Saya sendiri rasa memang nak makan kek ni. Sebab lembab dan sedap. Tapi sebab ianya agak mahal dan leceh kalau nak buat saje-saje, saya tak buat lah untuk makan sendiri. Kebetulan pulak...

Simple Deco RV Cupcake 0

Simple Deco RV Cupcake

ShareHaih. Please jangan bandingkan dengan mana-mana decorator yang lawa2 mendeco ya. Huhu. Sebab tu sy pesan siap2 kat potential customer. Simple deco ya? Tak reti nak fancy2 bagai. Kalau fancy2, saya memang akan linkkan pada yang expert2 belaka. Sifu2 kat luar sana. Ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...