Dapur@IbuCergas.com

Chocolate Moist Cake 1

Chocolate Moist Cake

ShareBanyak-banyak resepi kek coklat lembab yang pernah saya cuba,resepi ni yang paling saya suka, dan saya boleh habiskan separuh darinya seorang!! Tak rugi mencuba. Even sekali try jek mesti menjadi punya. InsyaAllah. >   > Chocolate Moist Cake Bahan-bahan: Bahan Kek: 180 g...

Kek Lapis Cheese Persona 0

Kek Lapis Cheese Persona

ShareMerata-rata bila blogwalking, saya ternampak Kek Lapis Cheese Persona ni. Rasa mencabar dan menggugat keinginan dan diet saya. Mula-mula saya beli biskut Tiger sahaja. Bertapa lama juga biskut tu atas almari. Bila saya nak buat, semangat tengah kobar-kobar, sekali tengok-tengok biskut Tiger tu...

Happy Birthday Kak Wardah! 0

Happy Birthday Kak Wardah!

Share   Selamat Hari Lahir. Berkebetulan pula, kita sama-sama menghadapi masalah besar di tarikh keramat akak ni. Harap meeting Isnin depan ni berjalan lancar. Haih, risau nak menghadap boss..tak tahu nak menjawab apa. Rasuah boss dengan kek, aci tak? Hehehe.. doa-doa supaya semua...

Several Orders 0

Several Orders

Share   Alhamdulillah. Lepas bawak opis Carrot Cake haritu, terus rakan sekerja order. Terima kasih Kak Mai~!!. Maka, dapatlah saya praktis mendeco lagi. Aci tak begitu? Nak ke kelas mendeco, mahal betul!!! Terkial-kial mengorek poket yang nipis ni. Jadi, berlatih sendiri je la....

Carrot Cake Kukus 0

Carrot Cake Kukus

Share Carrot Cake Kukus Raya Haji lepas, ada rombongan hantar tanda untuk sepupu kepada Ayah Iman. Dihidang pula dengan Carrot Cake yang sangat sedap. Selama ni memang tak minat langsung dengan Carrot Cake. Tiba-tiba Ayah Iman datang ke saya sambil makan kek ni...

Lagi Red Velvet Cake 0

Lagi Red Velvet Cake

ShareTak sedar tu berat badan dah  bertambah-tambah, ada hati mahu makan kek lagi. Tapi since ada yang kata saya kurus, jadi, macam tak rasa serba salah sangat.  Hahahhaaah. Ala, setakat makan sepotong dua. Yang lain memang beri pada orang. Hihi. Ada seisapa kemaruk...

Kek Pelangi, 1st & 2nd Version 7

Kek Pelangi, 1st & 2nd Version

ShareAdoh…masa raya Aidil Adha haritu, cukup tak puas hati dengan hasil kek yang dibuat. Creamnya tersangat rasa mentegaa, agak muak gitu. Maka, saya buat lagi untuk makan sendiri (small size) pula. Resepi memang langsung berbeza, dan kali ni saya gunakan cream cheese as...

Tiramisu @ DapurIbuCergas.Com 0

Tiramisu @ DapurIbuCergas.Com

Share   Ahad malam Isnin lepas saya buat Tiramisu sendiri (maksudnya ini entry tertunggak ler) Hihihi. Mudah dan senang sangat membuatnya. Bahan2 boleh tahan mahal. Yerlaah, cream cheese je sekotak 200 ml dah ~ RM7. Whipping Cream 200 ml pon ~ RM7. Biskut...

Red Velvet Cake buat Harits Haidar 1

Red Velvet Cake buat Harits Haidar

ShareAlkisahnya dah lama dah tak buat fondant. Semalam tak tidur semalaman dek buat fondant ni. Asalnya cadang nak beli ready made fondant. Tapi hujan yang teramat lebat dan traffic light yang rosak menyebabkan massive traffic jammed kat seksyen 13 Shah Alam. Sigh…kenapalah kedai...

Kek Puding Karamel Version 2 2

Kek Puding Karamel Version 2

ShareBanyak version rupanya Kek Puding Karamel ni. Saya punya sebelum ni sangat lah simple. Boleh klik kat sini ye untuk Version 1. Version 1 ni tersangatlah simplenya. Tapi kek dia agak kering dan kalau tak cukup gebu memukulnya, boleh jadi agak keras. Masa...

Sambal Tahun 4

Sambal Tahun

Share    > > Salam, Kali ni nak cerita pasal Sambal Tahun ni. Setahu sayalah kan, ianya asalnya masakan orang-orang jawa belah-belah Utara. Sabak Bernam ke Perak gitu. Since sebelah ayah adalah orang Sabak Bernam, mak saya pun terbiasa dengan masakan ni dahulu...

Lagi RVC Order 0

Lagi RVC Order

ShareSalam, Alhamdulillah, order dari Kak Fatimah, kawan semasa di USM dahulu. Best dapat jumpa anaknya, Aysha yang baru start solid food. Kali ni letak sprinkle merah ni untuk tambahkan seri. Rupanya dia dissolve pula dalam cream cheese tu. Hish. Memang x mo letak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...