Dapur@IbuCergas.com

semperit susu 9

Semperit Susu Gebu, Enak, Rangup

ShareSaya jarang sekali buat kuih raya. Sebabnya buat kuih ni memang leceh. Kene layan sebiji-sebiji kuih tu macam tuan puteri, kene hadap sebiji demi sebiji untuk kuih tu tampak cantik menarik. Mak aih, ibucergas memang jadi tak cergas dibuatnya. Buat kek jauh lebih senang...

resepi congo bar yang sedap dan simple 9

Resepi Blondies Congo Bar Yang Sedap!

Share Rasanya tak lembut sangat macam kek, tak lah keras macam biskut. Tapi antara dua tu lah rasanya. Ada orang panggil brownies, ada orang panggil blondies, ada orang panggil Congo Bar. Entah laaa… kita ikut jek. Yang penting sedap!!!  Kalau ikutkan resepi asaldi...

Brownies coklat kedut yang sedap mudah 29

Resepi Brownies Kedut Sedap Dan Mudah

ShareYaaaa.. kegatalan tangan sudah bermula! Masa untuk membaking sesuatu untuk mengubat stress dan emosi. Hahahahah . Suka lah saya ada hobi baking ni. Suka makan, suka tengok gambar, dan suka beri orang makan. Maka ramailah yang jadi food tester saya. Wakakakak. Saya tau ia...

Screenshot 2015-04-24 02.50.52 2

Kek Keju Coklat Marmar

ShareDah 2 kali dah buat resepi ini. Recomended sangat-sangat!! Lagi-lagilah untuk minum-minum petang. Kadang kita tak perlukan pon kek yang manis-manis dan rumit dengan topping-topping segala. Kita nakkan minum petang ringan yang ngap ringan jek dalam mulut dan tak muak. Mula-mula buat kek...

vNayBB8fq_qPRzpMifLxKt3gppkbtDpVJzw7jLYXlKg-horz 5

Kek Pecan Hazelnut Butterscotch Cake

ShareKek yang lama dah masuk perut, tapi tertunggak entry. Kena simpan untuk rujukan masa hadapan. Hehehehe. Kek ini kalau ikutkan resepi asalnya, macam terlalu sangat manis. Bila saya dah kurangkan gula pon masih lagi manis. Fuh fuh.. memang seriously sedap sangat, cuma manis!!!...

2015-01-24 07.20.58 0

New York Cheesecake yang So Cheezy!!

Share Alkisahnya, ternampak iklan kat mana tah pasal New York Cheesecake ni. Terus terasa meliur-liur laaaa air liur ni. Hahaha. Saya nakkan Cheesecake yang betul-betul cheezy. Yang penuh dengan cheese, dan saya juga tahu harganya tak berapa nak murah. Kalau kek lama kat...

myu09l94-QVHM72aozIrNqK8fdUCrv8ZV5cSvCJElzc 6

Kek Pisang lembut Dan Moist (Moist Banana Cake)

ShareHaritu ade beli pisang berangan buat makan. Biasanya pisang kat Shah Alam ni agak mahal compare di Meru. Tapi apakan daya, bila tekak nak pisang, tak leh tunggu dah. Beli aje lah di Shah Alam. Kemudian biasanya beli memang batak, beli sekali banyak....

2015-01-30 05.49.06 0

Lemon Blueberry Cake – Kek Lemon Dengan Blueberry

ShareSelama ni tak berani seyh nak beli blueberry. Sebab harganya yang mahal, dalam 250 gram dekat RM20. Tercekik anak tekak sendiri. Kihkihkih. Tapi saya yang jakun ni tetiba nampak blueberry murah di Jaya Grocer, cuma RM9.90. Apalagi, rembat la bebanyak buat stok. Heheheh....

2015-01-05 07.05.48 2

Pavlova Buat Ain

Share       Pavlova Recipe: 4 large (120 grams) egg whites [ Saiz A] 1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar [ Saya kurangkan jadi 150 gram] 1/2 teaspoon pure vanilla extract 1 teaspoon white vinegar 1/2 tablespoon cornstarch (corn flour) Topping: 1 cup...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...