Dapur@IbuCergas.com

Screenshot 2015-04-24 02.50.52 2

Kek Keju Coklat Marmar

ShareDah 2 kali dah buat resepi ini. Recomended sangat-sangat!! Lagi-lagilah untuk minum-minum petang. Kadang kita tak perlukan pon kek yang manis-manis dan rumit dengan topping-topping segala. Kita nakkan minum petang ringan yang ngap ringan jek dalam mulut dan tak muak. Mula-mula buat kek...

vNayBB8fq_qPRzpMifLxKt3gppkbtDpVJzw7jLYXlKg-horz 5

Kek Pecan Hazelnut Butterscotch Cake

ShareKek yang lama dah masuk perut, tapi tertunggak entry. Kena simpan untuk rujukan masa hadapan. Hehehehe. Kek ini kalau ikutkan resepi asalnya, macam terlalu sangat manis. Bila saya dah kurangkan gula pon masih lagi manis. Fuh fuh.. memang seriously sedap sangat, cuma manis!!!...

2015-01-24 07.20.58 0

New York Cheesecake yang So Cheezy!!

Share Alkisahnya, ternampak iklan kat mana tah pasal New York Cheesecake ni. Terus terasa meliur-liur laaaa air liur ni. Hahaha. Saya nakkan Cheesecake yang betul-betul cheezy. Yang penuh dengan cheese, dan saya juga tahu harganya tak berapa nak murah. Kalau kek lama kat...

myu09l94-QVHM72aozIrNqK8fdUCrv8ZV5cSvCJElzc 6

Kek Pisang lembut Dan Moist (Moist Banana Cake)

ShareHaritu ade beli pisang berangan buat makan. Biasanya pisang kat Shah Alam ni agak mahal compare di Meru. Tapi apakan daya, bila tekak nak pisang, tak leh tunggu dah. Beli aje lah di Shah Alam. Kemudian biasanya beli memang batak, beli sekali banyak....

2015-01-30 05.49.06 0

Lemon Blueberry Cake – Kek Lemon Dengan Blueberry

ShareSelama ni tak berani seyh nak beli blueberry. Sebab harganya yang mahal, dalam 250 gram dekat RM20. Tercekik anak tekak sendiri. Kihkihkih. Tapi saya yang jakun ni tetiba nampak blueberry murah di Jaya Grocer, cuma RM9.90. Apalagi, rembat la bebanyak buat stok. Heheheh....

2015-01-05 07.05.48 2

Pavlova Buat Ain

Share       Pavlova Recipe: 4 large (120 grams) egg whites [ Saiz A] 1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar [ Saya kurangkan jadi 150 gram] 1/2 teaspoon pure vanilla extract 1 teaspoon white vinegar 1/2 tablespoon cornstarch (corn flour) Topping: 1 cup...

IMG_0477 0

Homemade Resepi Pan Release – “Goop”

ShareSaya jumpa resepi ini kat blog I am Baker. Memang rasa best gila pakai resepi pan release ini. Tak payah pakai lagi baking paper. Tak payah lagi dok grease loyang kek. Kek cantik sangat tanggal dari loyang dan sangat mudah tanggal dari loyang....

2015-01-03 18.35.40 0

Eggless Banana Muffin

ShareMuffin Pisang Tanpa Telur Banyak pulak pisang di rumah ni, alang-alang buat snek lagi untuk Iman, teruslah godek resepi eggless. Dapat resepi dari blog Intai Dapur. Kebetulan pula sepupu iman, Ameerul pon sama allergik pada telur. Maka, memang sesuai la muffin ni. Iman...

2014-12-08 19.19.44 0

Chocolate Moist Cake with Filling Rainbow Buttercream

ShareWarning/Disclaimer: Dalam entry ini mengandungi pewarna makanan yang dibenarkan. Walaubagaimanapun, untuk anak-anak yang allergy, dan ibu yang mementingkan natural food, mungkin tatacara resepi ini tidak sesuai untuk anda. Salam sayang semua. Kali ni saya nak share resepi buttercream mudah dan step by setp...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...