Dapur@IbuCergas.com

IMG_0477 0

Homemade Resepi Pan Release – “Goop”

ShareSaya jumpa resepi ini kat blog I am Baker. Memang rasa best gila pakai resepi pan release ini. Tak payah pakai lagi baking paper. Tak payah lagi dok grease loyang kek. Kek cantik sangat tanggal dari loyang dan sangat mudah tanggal dari loyang....

2015-01-03 18.35.40 0

Eggless Banana Muffin

ShareMuffin Pisang Tanpa Telur Banyak pulak pisang di rumah ni, alang-alang buat snek lagi untuk Iman, teruslah godek resepi eggless. Dapat resepi dari blog Intai Dapur. Kebetulan pula sepupu iman, Ameerul pon sama allergik pada telur. Maka, memang sesuai la muffin ni. Iman...

2014-12-08 19.19.44 0

Chocolate Moist Cake with Filling Rainbow Buttercream

ShareWarning/Disclaimer: Dalam entry ini mengandungi pewarna makanan yang dibenarkan. Walaubagaimanapun, untuk anak-anak yang allergy, dan ibu yang mementingkan natural food, mungkin tatacara resepi ini tidak sesuai untuk anda. Salam sayang semua. Kali ni saya nak share resepi buttercream mudah dan step by setp...

2014-11-22-17.28-tile-1024x681 3

Egg Yolk Sponge Cake – Kek Sponge Guna Telur Kuning

ShareUnbelievable!! Marveles ! Fantastic dan Bombastic! Siapa sangka guna kuning telur pon boleh jadi kek sebegini. Membuatnya pon senang jek. Lagi-lagi lah kalau ade stand mixer. Ala, x perlu yang mahal-mahal pon. Yang murah punya pon ok. Mixer cake saya cume berharga RM160...

2014-11-17-11.55.02-768x1024 0

Eggless Fruit Muffin Yang Sedap, Tak Carik Lain Dah!

ShareMisi pencarian Eggless Muffin berakhir!! Maklumlah untuk Husnul Iman yang allergik telur dan gandum. Sekarang ni alhamdulillah gandum Iman dah boleh tolerate dah. Cuma pengawet masih boleh jadikan Iman lelah dan batuk tanpa henti. Jadi macam mana pon snack Iman masih kena homemade....

2014-11-13-07.20.41-763x1024 2

Tempah Pavlova Shah Alam

ShareSaya suka sangat Pavlova ni. Terlalu suka. Malah 1 aduanan ni saya boleh habiskan separuh sekali hadap! Selalu kalau ada tempahan pavlova ni, customer akan tanya juga, “saya nak saiz kecik sebab nak rasa sahaja dulu”. Almaklumlah, harganya juga bukanlah murah. Kenapa mahal?...

2014-10-06-18.59.57-1024x768 0

Puding Telur Karamel

ShareYuhu!! Antara resepi yang wajib saya tulis dlam blog supaya saya sokmo ingat resepi ni. Perlu diingatkan blog ini bukanlah untuk menunjuk-nunjuk saya rajin masak (if la ade org kata gitu). Blog ini sebenarnya untuk saya simpan resepi secara online, so that bila...

mini-cheese-tart-cheese-cake-1-1024x768 0

Mini Cheesecake

ShareSalam semua. Wujudnya mini cheese cake ni sebab senang nak bagi orang makan. Hahahaha. So takde lah bersepah nak kene potong-potong bagai. Senang nak pop in dalam mulut. Kebetulan ada event Shaklee haritu, untuk alas perut sebelum jamuan makan berlangsung, saya saja sedakan...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...