Dapur@IbuCergas.com

2014-11-22-17.28-tile-1024x681 3

Egg Yolk Sponge Cake – Kek Sponge Guna Telur Kuning

ShareUnbelievable!! Marveles ! Fantastic dan Bombastic! Siapa sangka guna kuning telur pon boleh jadi kek sebegini. Membuatnya pon senang jek. Lagi-lagi lah kalau ade stand mixer. Ala, x perlu yang mahal-mahal pon. Yang murah punya pon ok. Mixer cake saya cume berharga RM160...

2014-11-17-11.55.02-768x1024 0

Eggless Fruit Muffin Yang Sedap, Tak Carik Lain Dah!

ShareMisi pencarian Eggless Muffin berakhir!! Maklumlah untuk Husnul Iman yang allergik telur dan gandum. Sekarang ni alhamdulillah gandum Iman dah boleh tolerate dah. Cuma pengawet masih boleh jadikan Iman lelah dan batuk tanpa henti. Jadi macam mana pon snack Iman masih kena homemade....

2014-11-13-07.20.41-763x1024 2

Tempah Pavlova Shah Alam

ShareSaya suka sangat Pavlova ni. Terlalu suka. Malah 1 aduanan ni saya boleh habiskan separuh sekali hadap! Selalu kalau ada tempahan pavlova ni, customer akan tanya juga, “saya nak saiz kecik sebab nak rasa sahaja dulu”. Almaklumlah, harganya juga bukanlah murah. Kenapa mahal?...

2014-10-06-18.59.57-1024x768 0

Puding Telur Karamel

ShareYuhu!! Antara resepi yang wajib saya tulis dlam blog supaya saya sokmo ingat resepi ni. Perlu diingatkan blog ini bukanlah untuk menunjuk-nunjuk saya rajin masak (if la ade org kata gitu). Blog ini sebenarnya untuk saya simpan resepi secara online, so that bila...

mini-cheese-tart-cheese-cake-1-1024x768 0

Mini Cheesecake

ShareSalam semua. Wujudnya mini cheese cake ni sebab senang nak bagi orang makan. Hahahaha. So takde lah bersepah nak kene potong-potong bagai. Senang nak pop in dalam mulut. Kebetulan ada event Shaklee haritu, untuk alas perut sebelum jamuan makan berlangsung, saya saja sedakan...

waffle tanpa telur allergik eggless 2 0

Waffle Tanpa Telur Untuk Anak Yang Allergik Telur

ShareHoho. Waffle memang menjadi kegemaran saya. Kesian pada Iman, yang allergik pada telur, dan gandum menjadikan saya mencari-cari resepi sedap waffle yang boleh dimakan oleh iman. Kali ni saya tak gunakan Gluten Free Flour. Sebab nak tengok sama ada allergik Iman pada gandum...

2014-09-24 23.35.00 2

Waffle Yang Lemah Lembut

ShareHahahahah. Waffle yang lembut jek. Takde lemah lembut. Suka sangat sangat makan waffle. Kalau nampak sure nak beli. Tak tahu kenapa sengaja godek2 lazada nampak pulak Waffle Maker murah RM55.00 jek. Campur postage RM15. Jadilah. Rembat sebiji. Sebab nya saya bukan boleh keluar...

2014-10-13 00.08.25 0

Chocolate Eclairs

ShareAntara benda wajib orang kena buat.  Sebabnya merata-rata blogger masakan akan buat benda ni. So apa lagi, saya pon buat lah even masih amatur. Senang cerita, saya sendiri rasa terliur nak makan. Kihkihkih. Menariknya, cara buatannya lebih kurang sama macam Cream Puff. Cuma...

2014-09-10 00.59.21 1

Buttercake Yang Enak

ShareSaya memang peminat buttercake. Berbanding kek coklat, buttercake lebih menarik hati saya. Tengok gambar pon terliur. Bagi saya kek coklat sangat manis. Meskipun dalam koleksi resepi ade dah macam-macam resepi butter cake, tapi bila nampak gambar dan resepi orang lain, pasti rasa nak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...