Dapur@IbuCergas.com

waffle tanpa telur allergik eggless 2 0

Waffle Tanpa Telur Untuk Anak Yang Allergik Telur

ShareHoho. Waffle memang menjadi kegemaran saya. Kesian pada Iman, yang allergik pada telur, dan gandum menjadikan saya mencari-cari resepi sedap waffle yang boleh dimakan oleh iman. Kali ni saya tak gunakan Gluten Free Flour. Sebab nak tengok sama ada allergik Iman pada gandum...

2014-09-24 23.35.00 2

Waffle Yang Lemah Lembut

ShareHahahahah. Waffle yang lembut jek. Takde lemah lembut. Suka sangat sangat makan waffle. Kalau nampak sure nak beli. Tak tahu kenapa sengaja godek2 lazada nampak pulak Waffle Maker murah RM55.00 jek. Campur postage RM15. Jadilah. Rembat sebiji. Sebab nya saya bukan boleh keluar...

2014-10-13 00.08.25 0

Chocolate Eclairs

ShareAntara benda wajib orang kena buat.  Sebabnya merata-rata blogger masakan akan buat benda ni. So apa lagi, saya pon buat lah even masih amatur. Senang cerita, saya sendiri rasa terliur nak makan. Kihkihkih. Menariknya, cara buatannya lebih kurang sama macam Cream Puff. Cuma...

2014-09-10 00.59.21 1

Buttercake Yang Enak

ShareSaya memang peminat buttercake. Berbanding kek coklat, buttercake lebih menarik hati saya. Tengok gambar pon terliur. Bagi saya kek coklat sangat manis. Meskipun dalam koleksi resepi ade dah macam-macam resepi butter cake, tapi bila nampak gambar dan resepi orang lain, pasti rasa nak...

018a9a39fb121b012c04668d6e475ac2d1ced09f41 0

Double Layer Japanese Cotton Cheesecake

ShareKalau nak ikutkan, beli jek la kat Giant atau Aeon Big atau Jusco jek Kek Cotton Cheesecake ni. Bukan mahal bebeno pon. Satu bulat 6 inci tu rasanya dalam RM 12 kot (dulu rasanya RM9). Dan rasanya memang makan sekali ngap jek la....

IMG_5651-tile 26

Resepi Rainbow Cake yang Epic

ShareAssalam semua. Kali ni nak update resepi Rainbow Cake yang memang saya gunakan untuk cake saya. Bukan tak pernah share dulu. Saya pernah share resepi di sini (SILA KLIK). Tapi ade yang kata resepi tu macam manis sangat-sangat. Manis sebenarnya adalah sangat subjective....

image_2 20

Resepi Vanila Cupcake Gebu Sedap Dan Cair di Mulut

ShareHahah, tajuk yang over. Bukan apa. Jalan-jalan carik resepi, memang saja-saja carik perfect vanila cupcake yang lain. Bukan tak ada resepi sendiri yang memang dah suka sangat pon. Cume bila namanya baker ni, memang kadang gatai tangan nak experiment dengan resepi lain. Konon...

IMG_5663a 2

Kek Tiramisu – Resepi Mousse Kuning Telur

ShareSelalu sangat pening nak buat apa la dengan kuning-kuning telur yang melambak bila mana ada orang nak order Pavlova  Akhirnya berjaya jugak carik resepi untuk kuning telur yang sungguh sedap. Iaitu Kek Tiramisu. Ha, kek tiramisu sebenarnya ada macam-macam jenis resepi. Ada yang...

426475_10151361478423261_1785528835_n 2

Kek Kahwin Maroon 3 Tingkat

ShareMasyaAllah bersawang sungguh laaa blog ni. Sebelum mengandungkan anak ke 2 sampai la usia kandungan dah pun mencecah 6 bulan dah ni. Segala tempahan semua saya tolak disebabkan morning sickness yang terlampau teruk sehingga saya kehilangan 5 kilo berat badan asal dek kerana...

IMG_4966 6

Pavlova itu Mudah Dibuat…Tapi??

Share Ni separuh adunan Pavlova ya. Diameter lebih kurang 6 inci gitu. 2 disc. RM35 sahaja ya. Murah kan? Hehe. Siapa yang pernah cuba buat pavlova ni tapi tak jadi? Ada yang tak jadi rangup lah. Ada yang hangus lah, ada yang collapse...

IMG_4625 0

Checkered Cake

ShareAlhamdulillah, terjadi jugak kek ni. Dulu pernah buat, tapi kejadiannya, masyaAllah, cukup tak cantik. Wahahahhaha. Kali ni saya leboh berhati2 membuatnya. Maklumlah, amatur. Tapi rasa kek ni, subhanallah lembutnya!!! Cair di mulut! Ahh…tak sia2 buat 2 hari. Dulu saya pernah kongsikan resepi DI...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...