Dapur@IbuCergas.com

IMG_3996 1

Kek Tertunggak

ShareTertunggak buat entry. Haha. Hanya sempat update di FB. Terabai pula rumah yang satu ni. Baru-baru ni laptop saya rosak. Memang jenuh lah mencari balik segala resepi yang pernah dicuba sebelum ni. Adoh.. memang naya. Ada baiknya kongsi kat semua  orang resepi-resepi ni....

2012-08-11 11.45.49 1

Raya Order

ShareAssalamulaikum, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Sesiapa nak kek Raya sama ada untuk Majlis Rumah Terbuka atau apa-apa event sempena Raya ni, mohon order awal2 ya. Saya juga sama sibuk seperti kalian. Saya juga sama beraya seperti kalian. Dan pastinya saya juga...

IMG_3032 0

Resepi Pavlova

Share    Pavlova Recipe: 4 large (120 grams) egg whites 1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar [ Saya kurangkan jadi 150 gram] 1/2 teaspoon pure vanilla extract 1 teaspoon white vinegar 1/2 tablespoon cornstarch (corn flour) Topping: 1 cup (240 ml) heavy...

2012-07-24 21.24.48 1

Pavlova

ShareSekarang memang tengah menggilai bende ni. Diubah suai supaya tak manis sangat. Memang just nice manisnya. Menjadi kegemaran suami kini.Semua gambar bawah ni adalah sendiri punya makan. Muehehueheue. Sebab tu buahnya tak hingat bertimbun! Haha.   Ops..yang ni bukan pavlova. Yang ni giant...

IMG_2740 6

Pelangi oh Pelangi

ShareMari cuci2 mata pelangi yang togel ini.   Didatangkan dalam 2 saiz berbeza ya. 1 adunan dan 1/2 adunan =)         Share

IMG_2732 2

Red Velvet Cake dengan Buttercream Rosses

ShareHurm, cream cheese takkana dapat buat bunga macam ni. So, demi untuk dijadikan hadiah kek Kahwin, nak letak rosses, maka, gunalah buttercream. TQ Kak Sida sbb sudi tempah lag dari saya. Bebudak opis memang kemaruk dengan Red Velvet ni. Alhamdulillah. Suka saya membuatnya....

IMG_2678 1

Small version of Red Velvet Cake

ShareBercerita balik tentang kek kahwin 3 tingkat adik ipar saya sebelum ni, saya diminta untuk membuat kek yang sama dek kerana saudara mara yang datang dari kampung tak merasa nak makan kek. Hahah. Maklumlah, habis cepat sangat. Pada masa tengah sembang2 pasal kek...

IMG_2659 0

Chocolate Moist Cake with Chocolate Ganache

ShareSaya menyertai kelas hias kek, akhirnya!!! Hehehehee. Setelah kumpul duit hasila jualan kek, saya nekad pergi ke kelas kek. Di bawah ni adalah Chocolate Moist Cake dengan Chocolate Ganache. Kek belakang tu adalah hasil dari kelas. Bunga di depan tu hasil praktis saya...

IMG_2618 0

Pavlova

ShareWallaweii…sekarang musim Pavlova. Tak thrill la kan kalau tak try. Hehehhehe. Try pulak, tak semestinya jadi. Rasa nak teringin makan benda alah ni. Senang je buatnya, cuma agak lama membakarnya (read as – oh bill elektrik ku~!!) Hahah. See that kerak2? Memang rapuh...