Dapur@IbuCergas.com

IMG_4046 1

Kek Bendera

ShareKek Bendera yang dibuat sempena 16 September 2012 sempena Hari Malaysia. Baru update di blog sekarang. Haha!! Sila jamu mata. Resepi sama macam rainbow cake sahaja sebenarnya. Krim saya putar fresh cream sahaja sebab saya malas =D. Maaf tiada kesempata nak bercerita panjang...

IMG_4087 0

Pavlova Saya Vs Pavlova Famous =D

Share Ini Pavlova saya Bahagian dalamnya putih dan gebu. dan di bawah ni Pavlova Famous Serai @ Empire RM15.70 untuk saiz ni. Huhuhuhu. Warna putih mashmallowy nya macam dah takde. Sebab sebenarnya Pavlova sedap dimakan sesegar yang mungkin lepas diletak buah dan krim...

IMG_3996 1

Kek Tertunggak

ShareTertunggak buat entry. Haha. Hanya sempat update di FB. Terabai pula rumah yang satu ni. Baru-baru ni laptop saya rosak. Memang jenuh lah mencari balik segala resepi yang pernah dicuba sebelum ni. Adoh.. memang naya. Ada baiknya kongsi kat semua  orang resepi-resepi ni....

2012-08-11 11.45.49 1

Raya Order

ShareAssalamulaikum, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin. Sesiapa nak kek Raya sama ada untuk Majlis Rumah Terbuka atau apa-apa event sempena Raya ni, mohon order awal2 ya. Saya juga sama sibuk seperti kalian. Saya juga sama beraya seperti kalian. Dan pastinya saya juga...

IMG_3032 0

Resepi Pavlova

Share    Pavlova Recipe: 4 large (120 grams) egg whites 1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar [ Saya kurangkan jadi 150 gram] 1/2 teaspoon pure vanilla extract 1 teaspoon white vinegar 1/2 tablespoon cornstarch (corn flour) Topping: 1 cup (240 ml) heavy...

2012-07-24 21.24.48 1

Pavlova

ShareSekarang memang tengah menggilai bende ni. Diubah suai supaya tak manis sangat. Memang just nice manisnya. Menjadi kegemaran suami kini.Semua gambar bawah ni adalah sendiri punya makan. Muehehueheue. Sebab tu buahnya tak hingat bertimbun! Haha.   Ops..yang ni bukan pavlova. Yang ni giant...

IMG_2740 6

Pelangi oh Pelangi

ShareMari cuci2 mata pelangi yang togel ini.   Didatangkan dalam 2 saiz berbeza ya. 1 adunan dan 1/2 adunan =)         Share

IMG_2732 2

Red Velvet Cake dengan Buttercream Rosses

ShareHurm, cream cheese takkana dapat buat bunga macam ni. So, demi untuk dijadikan hadiah kek Kahwin, nak letak rosses, maka, gunalah buttercream. TQ Kak Sida sbb sudi tempah lag dari saya. Bebudak opis memang kemaruk dengan Red Velvet ni. Alhamdulillah. Suka saya membuatnya....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...