Pavlova Buat Ain

pavlova shah alam

 

 

pavlova Shah alam

 

Pavlova Recipe:
4 large (120 grams) egg whites [ Saiz A]
1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar [ Saya kurangkan jadi 150 gram]
1/2 teaspoon pure vanilla extract
1 teaspoon white vinegar
1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)

Topping:
1 cup (240 ml) heavy whipping cream
1 1/2 tablespoons (20 grams) granulated white sugar (or to taste) [Saya abaikan ni sebab manis sangat]
1/2 teaspoon pure vanilla extract
Fresh fruit – kiwi, strawberries, raspberries, blackberries, passion fruit, peaches, pineapple, or other fruit of your choice

Cara-cara:

  1. Panaskan oven 150C selama 15 minit.
  2. Pukul telur sehingga kembang habis dan kental sekental2nya (bila terbalikkan mangkuk adunan tu, putih telur tak tumpah)
  3. Masukkan gula halus, pukul sampai langsung hilang kasar2 tu. Penting ni. Kalau tak habes sebati, bila bakar nanti, gula cair akan meleleh2 kat tepi2.
  4. Masukkan esen vanilla. Kacau sempurna.
  5. Masukkan cuka dan tepung jagung.
  6. Gunakan spatula, tuang atas Loyang dan bentukkan sesuka hati. Kalau nak senang, masukkan dalam piping beg yang besar, dan pipekan terus atas baking paper. Saya selalu buat 2 disc. 1 disc beratnya dalam anggaran 125gram. Jangan letak penuh sangat jadi 1 disc. Sebab adunan ni akan kembang besar betul.
  7. Turunkan suhu jadi hanya 130C. Bakar selama 1 jam atas sehingga seluruh permukaan meringue tadi keras.
  8. Tutup api, dan biar buka pintu oven tu sikit. Biarkan ia sejuk. Kita akan nampak rekahan cantik terbentuk.
  9. Untuk krim, pukul non-UHT whipping cream sehingga kembang betul dan sapu atas pavlova.
  10. Hias dengan buah kesukaan.
  11. Boleh dihidang.
  12. Tip untuk mengekalkan kerangupan pavlova, hanya letak whipping cream dan buah-buahan pada saat anda nak hidang. Memang terangkat saya cakap!! =D
  13. Kalau orang nak order dari saya, saya akan bekalkan pavlova dan whipping cream serta bua-buahan secara berasingan. Maka, bolehlah nanti sapu sendiri whipping cream dan hias buah ikut selera sendiri~!! =D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like...

2 Responses

  1. Lin Chalo says:

    Yeay! Ada resepi!

    Btw kan.. part yg pukul putih telur tu mksdnya pukul smpi kental dulu baru masukkan gula pastu pukul lagi ye? Nnti dia tak cair ke ye kalau pukul lelama?

    • Mama Iman says:

      Ohhh jgn pukul lama2. Pukul sampai start naik bubble2 dan warna putih, letakkan gula sikit demi sikit. Adunan akan menjadi bila ia jadi kilat. Kalau x kilat, means mmg x jadi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>