Puding Telur Karamel Yang Licin, Paling Sedap dan Senang

Kebanyakan resepi ade puding telur yang banyak lobang-lobang dalam pudingnya. Memang kurang menarik bentuknya. Sebelum menyesal beli yang kat luar tu, apa kata cuba puding telur karamel saya ni dulu. Ini resepi kesayangan saya, mintak maaf kalau ade sama dengan sesiapa sebab dah lama sangat cuba dan lupa langsung ia berasal dari resepi siapa. Huhuhu..

Mak saya sangat sukakan puding karamel telur ni. Sejak sekolah menengah lagi saya dah buatkan untuk mak. Bukan lah selalu. Sesekali. Tapi inilah resepi yang paing saya sayang dan saya simpan.

Buatnya pon sangat senang. Tak berbaloi beli puding telur karamel di luar. Rasanya yang sangat lembut, dan sangat licin, dan manis yang sedang-sedang (tak terlalu manis), memang perghh… sedap sangat. Makan sejuk apa tah lagi. Ala-ala macam lembutnya taufufa kat pasar selalu tu. Tapi itu taufu. Ini telur. Lain tau. Kekekekek :lol:

Kalau buat openhause dan hidang puding ni, laju sangat habis. Budak pon suka. Sebelum  ni dah kongsikan entry ni kat sini. Saja gatai tangan nak share lagi. Hahaha. Sebenarnya sbb nak tunjuk gambar baru jek. Ahaks.

<

Lapisan Gula Karamel:
60 gram gula
1 sudu besar air

Puding Telur
4 biji telur saiz A
500 gram susu segar @ susu dalam kotak (jangan guna susu tepung)
70 gram gula
sedikit esen vanila (jika tak nak hanyir)

Cara-cara Buat Puding Telur Karamel

  1. Masukkan gula dalam loyang pembakar 6 inci. Letak atas api kecil atas dapur. Ada orang letak air untuk larutkan dulu gula dan kemudian biarkan sampai ia bertukar warna perang. Tetapi ada juga orang tak letak pon air satu sudu tu. Mana-mana pon boleh. Tapi kene kacau selalu supaya tak hangit. Kita nak warna perang sikit-sikit sudah. Kalau pekat sangat @ hangus sangat, nanti pahit jadinya puding ni.
  2. Bila gula dah cair dan mula bertukar warna perang, gerakkan loyang supaya karamel rata se setiap sudut loyang.
  3. Sejukkan lapisan gula ini. Ia akan bertukar menjadi keras kejung. So biarkan sementara kita sediakan bahan pudingnya.
  4. Untuk lapisan puding telur, campurkan je semua bahan dan pukul rata. Tak perlu sampai kembang sebab kita taknak angin dalam adunan pon.
  5. Kemudian tapisan supaya puding yang kite perolehi licin.
  6. Masukkan dalam loyan 6 inci.
  7. Kukus selama 45 minit atau 1 jam @ gunakan kaedah bain-marie @ water bath dalam oven (loyang puding, tenggelamkan dalam loyang lebih besar berisi air, bakar 170 C api atas bawah). [Saya dapati ramai yang kukus jadi lobang-lobang pudingnya. So mungkin suhu terlalu tinggi jika kukus. Sangat-sangat disarankan untuk bain-marie @ water bath] Rujuk gambar di bawah ini.

mari bain bath

 

atau ini

 

bain-marie-250

masukkan loyang ni dalam oven 160C atas bawah

 

 

  1. Sejukkan dekat suhu luar dahulu sebelum masukkan dalam peti ais.
  2. Selepas sejuk dalam peti ais, barulah terbalikkan ke atas pinggan. Maka jadilah karamel perang tu di sebelah atas.

 

Seperti biasa, ini saya belanje gambarnya. InsyaAllah sangat mudah dan memang menjadi. Cubalah. Nanti dah cuba, komen ya. Mana tau saya silap mana-mana. Nak juga orang lain rasa resepi ni. Nak bawak berniaga pon silakan. Sangat dialu-alukan.

puding telur karamel gula hangus

Bukti ia memang licin. hehehhee.

puding telur karamel gula hangus

close up lagi….

puding telur karamel gula hangus

alamak…kecur liur…

puding telur karamel gula hangusOk fine … malam ni berbuka ini lagi. Tak leh tahan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like...

64 Responses

  1. fatyn says:

    Tengok gambar pun dah terliur…sedapnye…

  2. asni says:

    nak try ni sbb nmpk smooth sgt

  3. leyka kaa says:

    nak buat lha . bahan pon mmg tersedia ade kt umah . boleh makan waktu petang2 :-D

  4. Cikpah says:

    Nice nye puding tu.. nmpk smooth sgt.
    Kna cuba ni?.

  5. Maru says:

    Kalau water bath, berapa minit ye ? 45 minit jugak ke ?

  6. cik bayan says:

    500mg bpa cawan? xde penimbang

  7. sheila says:

    Salam akak..saya baru nk cuba resepi puding akak sbb anak saya suka sgt..kenapa gula hangus sy tak menjadi?dan jumlah susu kt resepi akak ni 500 gm atau 500 ml?hehe..terima kasih.

    • Mama Iman says:

      basically saya xde exact jumlah gula utk gula karamel tu. asalkan cairkan dan tutup loyang jek… heheheheehhee

  8. murni says:

    tq… saya dah cuba, mmg jadi n sedap… dari bapanya sampai si kecik semua sgt suka…

  9. Kak Basha says:

    Terima kasih kongsi resepi…memang kalau kukus jadi lubang2 tapi bila bakar…cantik sangat…moga Allah merahmati puan…

  10. Bella says:

    Pakai susu cair boleh? Kalau boleh pakai 1 tin ke

  11. Ieyn says:

    Serioussss… nampak sodapp je.. mintak izin nk cuba ye

  12. Yana says:

    Thanks for the resipi..tp xberapa nk jd sgt..bila terbalik kan puding hancur..tak cukup keras kot..tak dpt pun selicin dlm gmbr sbb pakai kukus je..huhu..terlebih manis n rasa telur..mungkin asen vanila sy letak sikit sgt..hehhee..tp still blh makan..habis jugaakk..kekeke..thanx again..nnt nk try lg smpai jadi..huhu..

    • Mama Iman says:

      tips utk licin mmg bakar waterbath. bukan kukus. kukus mmg kuat sangat apinya jadikan ia lobang2. dan resepi ini kene guna loyang kecik, dalam 5 aatau 6 inci. Baru la cukup tebal.

      Puding hancur sbb
      1) tak cukup masak
      2) kene sejukkan dulu dalam peti ais, sampai la sejuk baru terbalikkan.

  13. LandLady says:

    Salam, nak tanya. Perlu ke tutup loyang dengan plastik wrapper tu? Tq

  14. Farah says:

    cantik jer rupa dia…halus … licin
    mesti rasa tip top

  15. umiadam says:

    Sedap…
    Dah try…tgu bukak posa baru makan

  16. Sukacubamasak says:

    Tq tuan tanah sebab sudi share resepi mudahni dah 2x saya buat menjadi :)

  17. Yaty says:

    Wah…rajinnya awak mengeshare resepi..
    Moga awak dimurahkan rezki..
    Amin

  18. ida says:

    salam nk tnye, klau xde oven nk bt puding ni mcmmne ye

    • Mama Iman says:

      pakai kukus boleh, tp result tak sama. sebab kukus akan jadikan struktur die lobang2. kalau nak licin, pakai oven gune teknik seperti dinyatakan

  19. ummuhusna says:

    sy pun satu family minat ni.. dah buat mmg sedap.cuma gula sy mcm nk pahit, kena cpt tutup api pasni.sy kukus je, belasah je pakai susu cair main agak semua..pastu xde esen vanilla selambe pakai sesudu besar kordial sarsaparila F&N tu..hihihihi.. sedap je jadi jgk.hehe

  20. Shidi says:

    Pening la bab susu sukat ikut mg tu. Ada sesiapa bole bantu???

  21. anon says:

    memang gula tu keras ye kak?tp lepas dh kukus dia jadi cair kn?

  22. nabulah says:

    Akk, klau saya kurangkan satu telur, ada effect x? Sebab puding ni Bau dan rasa telur kuat sangat lah..

    • Mama Iman says:

      kene letak vanilla esen atau apa2 bau yang boleh tenggelamkan bau telur. hohoho. kalau kurangkan telur, kang tak jadi puding

  23. Mek says:

    Npk sdap je..peberet nih.dlu slalu wt kt umh,bg kwn2.kalo sy slalu sy akn tmbh 1 s/b tpg kastard,1 s/k sunquick utk elak hanyir telur dan utk susu mmg biasa pkai susu cair 1 tin.bhn lain2 sme sma.lg 1 sy mmg kukus je.mmg xpnah guna teknik waterbath..nnt bleh try guna resepi ngn cara tuan tanah pulak :)

  24. Iff says:

    Assalamualaikum sis,sy punya pown x brap nk jd, 1St kuar oven sy tgk mcm msak x msak jew,tp tawakal jew,pastu bg sejuk room temp. Kn sblum trbalikan, bla dh sejuk suhu blik sy trbalikan mula2 x nk kuar,sbb melekat kat tepi,pastu dh tanggal kn kerak tepi bru d terbalikn semula, dh hancur bkecai.. Pastu bla mkn rs muak sgt rs telur sgt2,walhal dh letak vanila 2sdk lg..cerahkan kegelapan sy sis… :(

    • Mama Iman says:

      Kalau hancur tu, mmg tak masak la tu. Heehheheheheeheeh.bakar berapa lama. Koman2 pon kene la sejam (tu pon bergantung pada jenis oven dan saiz loyang). Hehehe.

      Satu petua hilangkan bau hanyir telur ialah, buang tali telur pada putih telur. Ade 2 tali telur pada putih telur. Biasanya akan nampak jika telur tu telur baru.

  25. mamakakakadik says:

    Alhamdulillah tk atas resepi yg mudah & sedap ni. Mmg sy dh buat cara kukus & bakar. Cara bakar mmg hasil & tekstur nya cantik. Tapi air gula agak pekat skit. Kalau kukus pula rupanya tak cantik tp lebih sedap dari yg bakar. Jadi jgn pandang pada rupa..?

  26. atikah says:

    saya dh try…memg jadi n cantik je surface dia kalau bakar. try plak buat dlm bekas kecik2 konon2 nk jual, saya kukus…teksture dia memg lari.lubang2…. but rasa tetap sama n sedap??.. mcm mana nk dpt surface cantik ek kalau kukus? nk buat jgk dlm bekas kecik2 yg plastik clear tu. ???

  27. nasieyra says:

    Wahhhh i keep craving craving,,,,, huhu sedap nye

  28. cermin kilat says:

    500 gram susu tuee…agak2 brpa cwn ehh??

  29. Azian says:

    Saya cuba kejap ni.. ermm sodapp ehh. Tq for resepi

  30. serirania says:

    Yeayy dah cuba. Sedap and mudah. Tapi bahagian tepi takdelaa smooth mcm akk punye. ade lubang-II jugak.huhuhu. Terima kasih. saya share dekat blog jugak, minta izin ye. :)

  31. Hani says:

    Nk tny, kalo dh bakar secara bain marie selama 40 minit, suhu 170 . Tpi bhn masih cair, knp ye? X masak lagi? Atau ada bhn tertinggal cth kastad atau tepung jagung?

    • Mama Iman says:

      Memang tak ada bahan lain tertinggal. Bakar 1 jam – 1 jam setengah.

      Kemudian sejukkan masuk peti. InsyaAllah jadi.

  32. Aisyah says:

    Akk, kalau guna susu cair selain susu segar mcm mana sukatannya?

  33. rohana says:

    mmg terbaek resipi ni, dah 2 kali berturut2 dah buat, lembut dan cair dlm mulut
    jzkk pada pn krn share resipi kegemaran keluarga ni

  34. Yushida says:

    Oooo saya suka yang ada lubang2.. 😂

  35. Sheil says:

    Sya bru try hri ni

Leave a Reply to umiadam Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>