Month: January 2012

Ketagih Buat Cheese Tart

Sudah! Bila dah mula buat, dan menjadi pula, jadi ketagih dibuatnya. Ketagih nak buat lagi, dan ketagih nak makan lagi. Mula-mula saya tibai je pakai loyang cupcake kecik2 untuk jadikan mould cheese tart. Tapi rasanya tebal sangat2. So, memaksa juga diri membeli loyang khas untuk tart. Tak tahu pulak macam-macam saiznya. Harga boleh tahan mahal. …

Ketagih Buat Cheese TartRead More »

My 1st Cheese Tart

Wah….cheese tart sendiri yang pertama. Tak susah pun buat. Cuma lari tang sana sikit, tang sini sikit. Saya tak punya loyang khas untuk cheese tart. Cuma ada loyang kecik2 ni sahaja. Oklah, jadilah. Kalau dah cantik,  ada alasan nak beli loyang tart nanti. Muahauhauahau. Resepi memang terus cedok dari Kak Ita Masam Manis. Jom tengok. …

My 1st Cheese TartRead More »

Kek Coklat Pisang

Hujung minggu memang pulang ke Meru melawat Mama. Sekali Mama bagi pisang banyak gila~!! Wallah~! Pisang tanam depan rumah je. Sampai monyet2 depan rumah pun dah tak lalu nak makan dah. Lepas buang kulit segala, sekilo saya gunakan untuk buat Jompot Pisang. Bayangkanlah, sekilo tau! Sekilo! Memang seloyang Jompot Pisang menjamu rakan sekerja saya pada …

Kek Coklat PisangRead More »

Rainbow Cake with Italian Meringue Buttercream

Vavavava…….tahun baru dimulakan dengan menampahkan berat badan ya. Kalau sebelum ni saya buat Rainbow Cake dengan Buttercream biasa, kali ni gatal tangan nak buat Italian Meringue Buttercream. Modal banyak sikit laa…maklumlah, banyak betul guna putih telur ni. Habis, kuning telurnya nak buat ape? Aiyo.. makan kuning telur semata-mata macam tak berapa kena la pulak. Sebab …

Rainbow Cake with Italian Meringue ButtercreamRead More »