Mama Iman

Resepi Roti Wholemeal Gebu Gebas Dan Mudah Guna Breadmaker

Link Resepi sebenarnya olahan Mimi >> Klik sini  Tapi itu pun beliau tak gunakan semua tepung wholemeal. Dan beliau sebenarnya olah resepi tu dari roti putih yang guna teknik Tang Zhong ni >> Roti Putih Gebu Dengan Teknik Tang Zhong.  Instead of guna 2 + 1/2 cawan tepung high protein, 1 cawan tu dia gantikan dengan tepung wholemeal. …

Resepi Roti Wholemeal Gebu Gebas Dan Mudah Guna BreadmakerRead More »

Bun Pandan Gebu Gebas – Resepi dari Kelab Roti

Cantik kan gambar-gambar tuan punya resepi ??. Menarik sangat-sangat. Kalau nak tengok gambar satu persatu, boleh klik link kat bawah ni. Ia nya dalam group Kelab Roti. Boleh la mohon untuk join masuk. Sebab ada banyak tips menarik dalam tu? https://www.facebook.com/groups/KelabRoti/permalink/986842814774954/ Bahan-bahan Resepi Bun Pandan 600 gram tepung high protin/tepung gandum 5 gram yis (saja …

Bun Pandan Gebu Gebas – Resepi dari Kelab RotiRead More »

roti sarang lebah, roti bun manis, resepi bun mudah

Resepi Asas Roti Yang Mudah Dan Gerenti Jadi

Dah lama dah sebenarnya meroti. Dari roti keras kedegang, kepada roti yang gebu. Bahan┬áterpenting adalah “kerajinan”, “tak putus asa” dan “telan jek la kalau takjadi pun”. Ahahahhaahahaahah!!! InsyaAllah nanti lama-lama jadilah roti tu. Buat roti ni seronok sebab kita tau apa bahan nak masuk, nak campak dan khasiat setiap satunya. Untuk saya sendiri adalah sebab …

Resepi Asas Roti Yang Mudah Dan Gerenti JadiRead More »

Homemade Roti Putih Yang Sedap Menggunakan Bahan Paling Simple

Tergoda dengan roti ni sebab baca blog NasiLemakLover.blogspot.com. Cantik-cantik sangat gambar dia ambil. Dulu roti beruang untuk Iman pon ambil dari blog dia jugalah. Dari dulu lagi teringin nak buat roti sendiri. Tapi sebab dok pikirkan banyak resepi kat luar sana yang ada shortening yang tak elok untuk kesihatan tu, memang terkubur rasanya nak buat. …

Homemade Roti Putih Yang Sedap Menggunakan Bahan Paling SimpleRead More »

Rahsia Mendapatkan Kedut Pada Brownies Kedut

Nah, tak sangka eksiden mendapatkan kedut pada brownies kali lepas, mendapat sambutan ramai. Alhamdulillah. Siap ada yang berniaga dah dengan resepi tersebut. Resepinya ada di SINI >> BROWNIES KEDUT. Cuma disebabkan saiz loyang tu kecik je, 8 x 8 inci, kesian pulak pada customer. Jadinya, saya improvise resepi untuk dapatkan saiz brownies yang lebih besar! …

Rahsia Mendapatkan Kedut Pada Brownies KedutRead More »