Kek

Red Velvet Cake Ubi Bit (Beetroot), Tanpa Pewarna Merah

  Resepi Red Velvet Cake Beetroot by: Sophistimom Size: 6 inci kek tinggi 4 inci Modal Bahan: ~RM70 untuk 6 inci kek dan RM90 (menggunakan bahan berkualiti) Bahan-Bahan yang diperlukan (untuk 6 inci kek) 3/4 cup puree ubit bit (saya tak ikut, saya gunakan jus mengikut resepi Dulce Delight menjadi hanya 125ml) 1 sudu teh cuka 1 …

Red Velvet Cake Ubi Bit (Beetroot), Tanpa Pewarna MerahRead More »

Step By Step Tiramisu Menjadi Kek Keju Coklat dan Milo

Haha. Tiramisu dah diderhakai menjadi kek Milo + Kek Keju Coklat. Kek ini untuk Adik Huzail. Maknya kawan seopis. Nak kan kek coklat tapi nak macam tiramisu. Takkan la budak makan tiramisu yang rasa kopi tu. Sure dia tak suka. So transform la Tiramisu ni jadi Kek Coklat Berkeju. Penuh keju kek ini. Dalamnya ada …

Step By Step Tiramisu Menjadi Kek Keju Coklat dan MiloRead More »

Chocolate Moist Cake with Filling Rainbow Buttercream

Warning/Disclaimer: Dalam entry ini mengandungi pewarna makanan yang dibenarkan. Walaubagaimanapun, untuk anak-anak yang allergy, dan ibu yang mementingkan natural food, mungkin tatacara resepi ini tidak sesuai untuk anda. Salam sayang semua. Kali ni saya nak share resepi buttercream mudah dan step by setp untuk buat corak sepertimana kek di bawah ini. Saya ada kek coklat …

Chocolate Moist Cake with Filling Rainbow ButtercreamRead More »

Egg Yolk Sponge Cake – Kek Sponge Guna Telur Kuning

Unbelievable!! Marveles ! Fantastic dan Bombastic! Siapa sangka guna kuning telur pon boleh jadi kek sebegini. Membuatnya pon senang jek. Lagi-lagi lah kalau ade stand mixer. Ala, x perlu yang mahal-mahal pon. Yang murah punya pon ok. Mixer cake saya cume berharga RM160 lebih jek. Hehhehehee.   Kek ni tak ada rasa lemak, sebab memang langsung …

Egg Yolk Sponge Cake – Kek Sponge Guna Telur KuningRead More »

Eggless Fruit Muffin Yang Sedap, Tak Carik Lain Dah!

Misi pencarian Eggless Muffin berakhir!! Maklumlah untuk Husnul Iman yang allergik telur dan gandum. Sekarang ni alhamdulillah gandum Iman dah boleh tolerate dah. Cuma pengawet masih boleh jadikan Iman lelah dan batuk tanpa henti. Jadi macam mana pon snack Iman masih kena homemade. Alkisahnya Iman ni setiap kali nak ke sekolah pon sure nak singgah …

Eggless Fruit Muffin Yang Sedap, Tak Carik Lain Dah!Read More »

Victoria Sandwich Cake With Swiss Meringue Buttercream

Yuuhuu.. kek yang tengah pemes sekarang ni. Sebelum saya terlupa resepi ni, baik saya post entry ni sebagai simpanan saya. Sebab saya suke resepi ni buat masa ni. Tak manis sangat dan tekstur pon ok bagi saya.  Dah lama da teringin nak buat, tapi dek kekangan masa (eceh macam ko sorang busy amat) . Kebetulan kakak …

Victoria Sandwich Cake With Swiss Meringue ButtercreamRead More »