Kek

Kek Tiramisu – Resepi Mousse Kuning Telur

Selalu sangat pening nak buat apa la dengan kuning-kuning telur yang melambak bila mana ada orang nak order Pavlova  Akhirnya berjaya jugak carik resepi untuk kuning telur yang sungguh sedap. Iaitu Kek Tiramisu. Ha, kek tiramisu sebenarnya ada macam-macam jenis resepi. Ada yang tanpa telur, hanya menggunakan whipping cream dan cream cheese, ada yang menggunakan …

Kek Tiramisu – Resepi Mousse Kuning TelurRead More »

Kek Kahwin Maroon 3 Tingkat

MasyaAllah bersawang sungguh laaa blog ni. Sebelum mengandungkan anak ke 2 sampai la usia kandungan dah pun mencecah 6 bulan dah ni. Segala tempahan semua saya tolak disebabkan morning sickness yang terlampau teruk sehingga saya kehilangan 5 kilo berat badan asal dek kerana langsung tak lalu makan. Menangis saya kelaparan dan sampaikan suami pun dah …

Kek Kahwin Maroon 3 TingkatRead More »

Checkered Cake

Alhamdulillah, terjadi jugak kek ni. Dulu pernah buat, tapi kejadiannya, masyaAllah, cukup tak cantik. Wahahahhaha. Kali ni saya leboh berhati2 membuatnya. Maklumlah, amatur. Tapi rasa kek ni, subhanallah lembutnya!!! Cair di mulut! Ahh…tak sia2 buat 2 hari. Dulu saya pernah kongsikan resepi DI SINI. Alah, bukan resepi saya pun. Godek dari orang lain tak lain …

Checkered CakeRead More »

Kek Tertunggak

Tertunggak buat entry. Haha. Hanya sempat update di FB. Terabai pula rumah yang satu ni. Baru-baru ni laptop saya rosak. Memang jenuh lah mencari balik segala resepi yang pernah dicuba sebelum ni. Adoh.. memang naya. Ada baiknya kongsi kat semua  orang resepi-resepi ni. Tak yah la saya nak berkedekut. Kalau Allah dah anugerahkan seseorang itu …

Kek TertunggakRead More »

Neopolitan Cake

Malam tadi Cik Iman tidur awal. So, saya pulak rasa gatal jek tangan bila bukak blog I am Baker. Comel sangat2 Neopolitan Cake yang dibuat. Mood saya sejak balik kerja pulak rasa macam tak best semacam jek. So, nak relakskan diri, saya rasa macam geram jek nak cuba. Saya cuma gunakan resepi buttercake yang saya …

Neopolitan CakeRead More »

Oreo Chilled Cheesecake

Senang aje rupanya buat Oreo cheesecake ni. Senang sangat2. Heheheeh. Resepi diambil dari Buku Noraini Zakaria. Memang berbaloi2 beli buku resepi ni. Bukan mahal pon. Murah je. Tapi tuhlah, kalau skill tak berapa nak ada, memang susah nak jadi juga. Macam saya ni, jenis suka menderhaka pada resepi. Sebab tulah biasanya kali kedua atau ketiga …

Oreo Chilled CheesecakeRead More »