Pavlova

Pavlova Buat Ain

      Pavlova Recipe: 4 large (120 grams) egg whites [ Saiz A] 1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar [ Saya kurangkan jadi 150 gram] 1/2 teaspoon pure vanilla extract 1 teaspoon white vinegar 1/2 tablespoon cornstarch (corn flour) Topping: 1 cup (240 ml) heavy whipping cream 1 1/2 tablespoons (20 grams) granulated white sugar …

Pavlova Buat AinRead More »

Tempah Pavlova Shah Alam

Saya suka sangat Pavlova ni. Terlalu suka. Malah 1 aduanan ni saya boleh habiskan separuh sekali hadap! Selalu kalau ada tempahan pavlova ni, customer akan tanya juga, “saya nak saiz kecik sebab nak rasa sahaja dulu”. Almaklumlah, harganya juga bukanlah murah. Kenapa mahal? Sebab bakarnya punyalah lama. Ada sesetengah resepi bakar sampai 1 jam setengah. …

Tempah Pavlova Shah AlamRead More »

Pavlova Saya Vs Pavlova Famous =D

Ini Pavlova saya Bahagian dalamnya putih dan gebu. dan di bawah ni Pavlova Famous Serai @ Empire RM15.70 untuk saiz ni. Huhuhuhu. Warna putih mashmallowy nya macam dah takde. Sebab sebenarnya Pavlova sedap dimakan sesegar yang mungkin lepas diletak buah dan krim =) Saya lebih suka dan sedap dengan pavlova saya sendiri. Hihi.

Resepi Pavlova

    Pavlova Recipe: 4 large (120 grams) egg whites 1 cup (200 grams) superfine (castor) sugar [ Saya kurangkan jadi 150 gram] 1/2 teaspoon pure vanilla extract 1 teaspoon white vinegar 1/2 tablespoon cornstarch (corn flour) Topping: 1 cup (240 ml) heavy whipping cream 1 1/2 tablespoons (20 grams) granulated white sugar (or to …

Resepi PavlovaRead More »

Pavlova

Sekarang memang tengah menggilai bende ni. Diubah suai supaya tak manis sangat. Memang just nice manisnya. Menjadi kegemaran suami kini.Semua gambar bawah ni adalah sendiri punya makan. Muehehueheue. Sebab tu buahnya tak hingat bertimbun! Haha.   Ops..yang ni bukan pavlova. Yang ni giant cheesetart. Sebab malas nak buat kecik2 untuk berbuka puasa =D   Warna …

PavlovaRead More »

Pavlova

Wallaweii…sekarang musim Pavlova. Tak thrill la kan kalau tak try. Hehehhehe. Try pulak, tak semestinya jadi. Rasa nak teringin makan benda alah ni. Senang je buatnya, cuma agak lama membakarnya (read as – oh bill elektrik ku~!!) Hahah. See that kerak2? Memang rapuh sungguh Pavlova ni. Orang kata the best Pavlova ever adalah di Empire? …

PavlovaRead More »