Strawberry Ice Box Cake

 

Saje-saje je buat kek ni. Request dari makcik kepada Cik Iman. Inspired  from blog TheKitchn. Tapi tak lah secantik dari dalam blog tu. Buatnya pun senang jek. Tak perlu pun masuk peti sejuk. Hah, habiskan! Sila kakak habiskan! Hahaha.

Strawberry Ice Box Cake
Resepi Asal: TheKitchn
Bahan-bahan:
2 cup whipping cream
1/2 cup icing sugar
1/2 tbs strawberry paste/emulco
1 bungkus digestive biscuit
strawberry secukupnya

 

Cara-cara:

  1. Potong buah strawberri nipis-nipis menjadi kepingan strawberri
  2. Pukul whipping cream sehingga kembang.
  3. Masukkan gula icing dan  strawberri emulco.
  4. Letakkan selapisan whipping cream dalam loyang.
  5. Letakkan kepingan strawberri mengikut citarasa. Lagi banyak lagilah sedap kan? Hehe.
  6. Susun pula digestive biscuit mengikut citarasa.
  7. Ulang dengan melapis kembali whipping cream, kepingan strawberri dan biskut sehingga habis.
  8. Simpan dalam peti ais sekurang-kurangnya 5 jam. Hiaskan sebelum hidang.

 

 

 

 

Senang kan?
1 lagi dessert untuk keluarga.
Selamat mencuba.

 

 

 

3 thoughts on “Strawberry Ice Box Cake”

  1. Salam… akak nk tanya le… akak x tau cmne nk beli wipping cream ni.. akak pun mmg customer tetap kedai bakery bagus (eh..betul ke?) shah alam tu… kekdg ada lebih dri 2 jenis… x tau yg mana satu nk beli.. boleh ke mama iman explain kt akak yg bru nak belajar buat kek ni??hehehe…

  2. nor athirah binti muhd nor

    salam..akak sy nk tnye..lau nk wt icebox cake ni lau gne whipng cream jnis anchor bley jgk ker?
    sbb sy ad bce yg lau jnis anchor x bpe ok u wt hiasan cake..

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *